Faner på Smøla

Opprinnelig var faner felttegn for militære avdelinger, men er nå mest kjent fra sivil bruk. I annen halvdel av 1800-tallet ble det vanlig med faner for fagforeninger til bruk i 1. mai-tog og skoler til bruk i 17. mai-tog. Senere fikk også musikkorps, idrettslag og andre foreninger egne faner. Kilde: Store norske leksikon

I 2007 hadde Smøla museum en sommerutstilling i Rosvoll prestegård. Her ble et utvalg av Smølas mange faner presentert. Smøla historielag tok etter dette opp tanken om å registrere alle fanene som hadde vært og var i bruk på Smøla. Etterhvert som  arbeidet skred fram, dukka det opp mange faner fra ulike lag og organisasjoner. Flere av fanene er utarbeidet av lokale kunstnere og håndverkere.

Mange av lagene og institusjonene er lagt ned eller slått sammen, og flere av fanene er blitt lagt inn til oppbevaring i Lokalhistorisk arkiv.

Smøla museum og Smøla historielag ga i 2010 ut heftet Faner på Smøla. I tillegg til bilder og og omtale av alle fanene, har heftet også en historie om alle lagene og institusjonene.

Heftet kan du bla gjennom ved å klikke her, men helst vil vi at du kjøper det for kr 100,- (billig!) og samtidig støtter Smøla historielag.

Er du medlem av historielaget? Medlemskap koster kun 350, og da får du den årlige utgaven av Smølaminne levert i postkassen! Ta kontakt!